НОСТАЛГИЈА КРОЗ ЦРТАЋЕ

Завршила се последња недеља биоскопа на распусту у библиотеци, која је била посвећена  синхронизованим цртаћима из прошлих времена – ,,Бели очњак“ и ,,Хајди“.

Цртаћи попут ових нису само део визуелне културе нашег одрастања, већ и важан део наше колективне меморије. Бели очњак је анимирани филм заснован на роману Џека Лондона из 1906. године. Прича прати авантуре мешанца, између вука и пса, који се суочава са бројним изазовима у дивљим пределима Аљаске. Бели очњак је познат по својој храбрости, оданости и снази, а прича истражује теме преживљавања, пријатељства и односа између људи и животиња. Филм је оставио дубок утицај на гледаоце широм света својом емотивном нарацијом и приказом величанствених пејзажа.

Иако смо се често присећали безброј пута гледаних цртаћа које данас не можемо да именујемо, протекла недеља пружила је сјајну прилику да их поново погледамо и уживамо у њиховој магији заједно са новим генерацијама.

Хајди је још један класик анимације, заснован на популарном роману швајцарске књижевнице Јохане Шпири. Прича прати девојчицу Хајди која живи са својим дедом у планинама Швајцарске. Хајди је позната по својој ведрини, љубави према природи и способности да донесе радост људима око себе. Филм не само да приказује Хајдину пустоловину, већ и њену способност да унесе топлину и срећу у животе оних који је окружују, укључујући болесну девојчицу Клару. Хајди је привукла гледаоце свих узраста.

Оба цртаћа су део колективне свести и визуелне културе која је обликовала одрастање многих генерација. Њихова прича о храбрости, пријатељству и љубави према природи и животињама наставља да инспирише и забавља децу и одрасле.

Носталгија и радост коју ови цртаћи, заједно са домаћим насловима, доносе незамењиви су делови наше културне баштине. Ако сте у потрази за још више оваквих тренутака, обрадоваће вас вест да биоскоп наставља са радом и у новој школској години, доносећи још више забаве и сећања.