ВЕЛИКА ЗАВРШНИЦА ЛЕТЊИХ РАДИОНИЦА ЧИТАЊА

У свечаној сали наше Библиотеке је 30. августа, у петак, одржана последња, пета по реду радионица читања, под називом „Презентуј прочитано – пренеси читалачко искуство и утиске другима сликом и речима“. Подсетимо се, идеја о радионицама настала је на Дечјем одељењу Библиотеке, а захваљујући великом интересовању наших најмлађих корисника, оформљене су две групе полазника радионица, деце узраста од првог до четвртог разреда основне школе.
Током августа смо се дружили и на један креативан и оригиналан начин заједно савладавали логичке задатке, читали доживљајно и истраживачки, уз асоцијативно повезивање, откривајући и решавајући загонетне кораке који су водич и смернице на путу развијања техника читања са разумевањем. Наша визија је на последњој радионици доживела свој епилог, круну свих активности, али то не значи да је ово крај једног лепог дружења и приче. Трудићемо се да се ова прича о читању настави. Провести лето уз књиге и у омиљеном кутку библиотеке – свакако је лепо и непоновљиво искуство и доживљај са распуста, који могу испунити странице споменара детињства. Са осмехом ћемо се сећати да смо сваког петка, ослобођени треме и страха, читали наглас и да смо на последњој радионици са другарима пред многобројном публиком делили читалачко искуство, доживљаје и утиске поводом прочитаног романа Слободана Станишића из серијала о знаменитим српским средњовековеним личностима.
Читање је увек у моди, а  витештво удружених пера исписало је нову страницу историје вашег омиљеног библиотечког кутка – Дечјег одељења.
Исходи су показали да се свако залагање и труд исплате, те да је за целоживотно знање и учење неопходно неговати и развијати читалачко искуство, чувати и подстицати културу читања као право нематеријално богатство  – оно трајно и неотуђиво.
Хвала полазницима радионица који су се одлучили да проведу август у библиотеци, дружећи се са књигама и другарима! Својим ангажовањем и несебичним залагањем допринели сте да мисија удруженог читања резултира креативним завршним радовима и презентацијама, које је посебно похвалила Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, напоменувши да завршни радови наших полазника заслужују посебну изложбу у нашој Библиотеци.
Надамо се да ћете још мотивисанији долазити на Дечје одељење, где вас чекају заслужене чланске карте за предстојећу годину као мали подстрек и уздарје за ваше велике кораке и будуће читалачке подвиге!
Радионице су осмислиле и реализовале библиотекарке Ана Хранисављевић и Александра Миленковић.