ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ ,,ИЛИЈА М. ПЕТРОВИЋ“ ПОЖАРЕВАЦ

У изванредном амбијенту Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревac, 28. септембра, обележен је Европски дан језика, догађај који је окупио талентоване ученике прве и друге године Пожаревачке гимназије, Економске и Медицинске школе, полазнике стипендијског програма  English Access Microscholarship Program Америчке амбасаде.

Ова манифестација, посвећена богатству језичке разноликости, била је вођена инспиративном радионицом „Колико језика знаш, толико људи вредиш“ професорке енглеског језика, Оливере Илић.

На самом почетку, присутне је дочекала библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић, која је представила тему индоевропских и угро-финских језика, подстичући радозналост и дискусију међу учесницима. У наставку, приказан је филм „How languages evolve?“ Алекс Џендлер, који је пружио дубљи увид у сложени развој језика кроз историју. Представљено је и богатство књижног фонда Библиотеке, укључујући дела на разним језицима, уз подршку библиотекарки Драгане Глишић Живановић и Ане Хранисављевић.

Учесници су својим креативним духом створили прелепе диораме које су представљале различите земље, са пажњом на детаље који су оживели културу сваке од њих. Ови уникатни радови постали су део изложбе која је отворена за све посетиоце Одељења за младе, обогаћујући простор својим визуелним причама.

Ученици су посетиоцима Библиотеке делили промо-материјал Европског дана језика који је обезбедила Фондација Темпус, додатно ширећи свест о значају језичке разноликости и међукултуралног разумевања.

Овај значајан догађај није само обележио Европски дан језика, већ је и афирмисао улогу наше Библиотеке као центра културе и образовања. Обележавање је означено и на мапи активности званичног сајта Савета Европе, потврђујући нашу преданост у промовисању језичке и културне разноликости.

Европски дан језика у нашој Библиотеци био је прави фестивал речи, учења и заједништва!