ОБЛАК ПРИЈАТЕЉСТВА – КИШОБРАН ЗА СВЕ

Дечја недеља је у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац отпочела радионицом за децу предшколског узраста на тему „Облак пријатељства – кишобран за све“. Првог дана Дечје недеље, у понедељак 7. октобра,  угостили смо малишане из вртића „Blue Bunny“. Весела атмосфера и радосни жагор испунили су Дечје одељење. Читали смо и тумачили причу Драгане Младеновић „Срце од обалака“, пролазећи кроз авантуре са облаком Алдом из приче о осећањима, пријатељству и љубави, као и прихватању разлика на примеру магаренцета, јунака приче „Магарац се осећа понижено“.

Научили смо шта је саосећање, да се радујемо са јунацима прича, да их разумемо, да уважавамо њихове посебности уз истицање да је свако јединствен, самим тим, важан и незаменљив.

Потом смо, уз изражајно казивање стихова „Кад би мени дали кишобран/ја га не бих потрошио сам…“ из песме Бране Црнчевића „Кад би мени дали“, увели кишобран пријатељства као симбол љубави и другарства. Под један кишобран стали су сви, сва дечја надања, одушевљења, очекивања, жеље и снови. Најважнија лекција о пријатељству је савладана са лакоћом уз дељење разнобојног „кишобрана пријатељства“. Песмом и игром смо окончали дружење и прву радионицу у складу са темом овогодишње Дечје недеље „Ја сам дете, имам план: толеранција и љубав за сваки дан“.

Радионицу су осмислиле и реализовале библиотекарке Ана Хранисављевић и Александра Миленковић.