СТОЈАНОВИЋ МЕЂУ НАМА

Једногласном одлуком стручног жирија за најбољу драму на конкурсу ,,Слободан Стојановић” за најбољи необјављени драмски текст проглашена је ,,Генеза једног пропадања/Преобразба” ауторке Теодоре Марковић.
Награда Теодори Марковић додељена је јуче,7. октобра, у Галерији Народног музеја Пожаревац.
Стручни жири чинили су  Драгана Бошковић, театролошкиња, Вукица Стругар, новинар културне рубрике ,,Вечерњих новости“ и Миливоје Мишко Миливојевић, редитељ и сценариста. На овогодишњи конкурс приспело је 20 драсмких текстова.
Након доделе награде, отворена је изложба ,,Поетика Слободана Стојановића“, инспирисана књигом ,,Идемо даље“. Изложба садржи плакате и фотографије из остворења Слободана Стојановића. У Галерији Народног музеја биће отворена до 12. октобра.
Изложбу су уредили Небоша Грујичић, Биљана Бошњак Драгановић, Милош Стојановић и Ана Марија Симоновић. За дизајн изложбе заслужнл  су  Ивана Радмановац и Милица Жебељан. За сценографију изложбе задужена је Мирјана Павлица, а продуцент изложбе је Јелка Гук Влатковић.
Посетиоци су добили  на поклон књигу прошлогодишње победнице Сање Савић Милосављевић „Улица пресованих жаба (Локне)” у издању Народне библиотеке „Илија М. Петровић” Пожаревац.
Награђивање младе ауторке, попут Теодоре Марковић, на конкурсу „Слободан Стојановић“ носи са собом вишеструки значај, како за саму ауторку, тако и за савремену драмску сцену. Ово признање не само да потврђује квалитет њеног стваралаштва, већ истиче и важност подстицања младих талената у области драматургије. У времену када уметност, а посебно драма, захтева нове гласове, нова перспектива коју доноси млада ауторка може да обогати позоришни репертоар, освежи теме које се обрађују и унесе нову енергију у дијалог са публиком.
Теодора Марковић је, као добитница ове награде, добила прилику да свој глас представи широј јавности и да кроз драмску форму пружи свој ауторски печат. Ова награда може бити прекретница у њеном уметничком развоју, јер доноси не само јавно признање, већ и могућност даљег професионалног усавршавања и препознавања на ширем културном плану. Награда на конкурсу посвећеном Слободану Стојановићу носи додатну тежину, јер је Стојановић био значајна фигура српске драматургије, чија су дела обележила савремени театар.
Слободан Стојановић је био драмски писац који је својим делима успео да ухвати суштинске друштвене и моралне дилеме, често тематизујући сукобе индивидуалног и колективног, традиције и модернитета, као и трагичност људске егзистенције. Његове драме су дубоко укорењене у српском културном контексту, али поседују универзалну поруку која превазилази локалне оквире. Стојановић је кроз свој рад показао да драма може бити простор за промишљање најдубљих слојева људског постојања, што је инспирација за многе будуће ауторе.
За Теодору Марковић, примање ове награде представља својеврсну иницијацију у свет професионалне драматургије, где је њена перспектива препозната као релевантна и вредна пажње. У духу Стојановићевог стваралаштва, она има прилику да изгради сопствени ауторски глас, који ће се развијати кроз промишљање друштвених, етичких и емоционалних тема у савременом контексту. У том смислу, ова награда је симбол континуитета српске драмске традиције, али и отворености према новим изразима и формама.
Кроз оваква признања, не само да се оснажују млади аутори, већ се и обогаћује позоришна сцена у целини. Ованаграда тако постаје мост између прошлости и будућности драмске уметности, омогућавајући да нова имена попут Теодоре Марковић обликују правац њеног даљег развоја.
Изложба под називом „Поетика Слободана Стојановића“, инспирисана његовом чувеном књигом ,,Идемо даље“, представља јединствени омаж стваралаштву једног од најважнијих српских писаца и сценариста, чије дело дубоко задире у суштину људске природе и друштвених феномена.
Изложба обухвата колекцију плаката и фотографија из филмских и телевизијских остварења која су произашла из Стојановићевих сценарија. Посетиоци имају прилику да виде визуелне сегменте из легендарних филмова и серија које су обележиле домаћу кинематографију, док плакати сведоче о времену и атмосфери у којој су та дела настајала.
Књига ,,Идемо даље“ послужила је као темељна инспирација за ову изложбу, осветљавајући мотиве борбе, истрајности и људске снаге у суочавању са изазовима. Ауторова способност да кроз речи и слике изрази универзалне истине о животу и друштву, сада је додатно појачана кроз фотографије и визуелне материјале, које посетиоци могу доживети на сасвим нов начин.
Ова изложба није само подсећање на опус Слободана Стојановића, већ и прилика за нове генерације да се упознају са његовим делима и да кроз уметничке слике истраже дубље слојеве његових прича.
На отварању изложбе, новинарка Дубравка Марковић поделила је са публиком топлу успомену из детињства на Слободана Стојановића и његову супругу. Како је испричала, она је проводила време у Пожаревцу, где је са посебним емоцијама говорила о „чика Маши и тета Гоци“, како их је звала. Присуство ове уметничке породице обележило је њено одрастање, а у њеним сећањима су остали записани као људи који су зрачили мудрошћу, топлином и креативношћу. Марковић је истакла колико су ти тренуци, које је проводила са њима, утицали на њену љубав према уметности и причи.