КРОЗ ПРИЗМУ ПОЕЗИЈЕ И ПРОЗЕ

У Галерији Народног музеја Пожаревац одржана је промоција књига ,,Девојка са лампом, 1936“ Слободана Стојановића и ,,Црно у црном“ Радивоја Лоле Ђукића, у организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 10. октобра. Ова промоција била је посебна прилика да се представе два значајна дела из књижевне продукције у издању Фондације Слободана Стојановића.

Прво од представљених дела био је роман „Девојка са лампом, 1936“ Слободана Стојановића. Овај роман, који се први пут појављује у издању Фондације, отвара врата у свет прошлости, кроз приче и ликове који су обликовали културну и друштвену свест једног времена. Слободан Стојановић, као аутор, познат је по свом умећу да кроз речи пренесе емоције и суштинске аспекте људске егзистенције, а овај роман није изузетак. Његова способност да читаоца поведе на путовање кроз време и простор, пружајући му увид у сложене људске односе, чини ову књигу изузетно значајном за савремену књижевност.

Друго дело које је представљено је збирка поезије „Црно у црном“ Радивоја Лоле Ђукића. Ова књига, која до сада није била објављивана, открива дубоке емоције и рефлексије које аутор испољава кроз свој уметнички израз. Његови стихови позивају читаоце на дубље промишљање о властитим осећањима и искуствима.

О значају ових књига говорили су Драган Инђић, одговорни уредник РТС издаваштва, и Милош Стојановић, заменик директора продукције РТС-а, који су истакли су да је промоција ових дела не само прилика да се скрене пажња на старе/нове наслове, већ и да се омогући размена идеја, инспирација и емоција. На тај начин, књиге попут „Девојка са лампом, 1936“ и „Црно у црном“ не остају само на страницама, већ постају део ширег дијалога о људској природи и друштвеним вредностима.

Кроз рад Фондације Слободана Стојановића, ова дела налазе своје место у књижевном канону, позивајући нас да истражимо дубине људског искуства кроз уметност речи.