БЛАГО НАМА СА ПИСЦИМА!

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 11. октобра, десио се један књижевни сусрет који се не пропушта! Поводом Дечје недеље, ученици трећег разреда ОШ „Вук Караџић“ имали су срећу да се друже са писцем Бранком Стевановићем, човеком који зна све о животињама, од мрава до слона – и то у стиху! Његова награђена збирка песама „Благо нама са животињама“ била је у центру пажње, а песник је деци открио све своје тајне. Добро, не баш све, али довољно да заинтересује сваког радозналог трећака.

Промоцију је отворила библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић, али је прави ватромет настао тек када је Бранко узео реч. Деци је прво испричао како је заволео свет животиња, а затим их је увео у свет басни, објашњавајући да су то мале поучне приче које нас могу научити не само зашто је лисица мудра, већ и како да постанемо мало мудрији и ми. Успут је открио и једну велику мистерију: зашто се велики Лафонтен наљутио. Наравно, то је остало између Бранка и ученика, па ко није био тамо, мораће да пита неког трећака!

Деца су уз осмехе и пажњу слушала аутора, учествовала у причи, а Бранко није само причао – рецитовао је песме из своје збирке, изазвао децу на брзалице (и то не оне лаке!), а клинци су брзо схватили да је уметност изговарања брзалица, брзо и течно, прави изазов. Али, труд се исплатио, јер су најбржи језици добили праве награде – примерке Бранкових књига и часописа „Јежурак“, као и сјајне савете како да сами смишљају своје брзалице. Јер, ко зна, можда баш међу њима расте будући песник који ће Бранка изазвати на дуел брзалица!

На крају, деца су у реду чекала аутограме, а Бранко је стрпљиво потписивао, шалио се и са сваким размењивао понеку реч. Наравно, и библиотека је богатија за још две књиге– Бранкову најновију „Нешто лично и томе слично“, и збирку песама на српском и руском, али су трећаци, судећи по њиховим осмесима, богатији за једно незаборавно искуство.
Благо нама са писцима, зар не?