МЕСЕЦ ХИСПАНО НАСЛЕЂА

У Свечаној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, учесници стипендијског програма „English Access Microscholarship Program“ обележили су Месец хиспано наслеђа кроз радионицу посвећену богатству и разноликости хиспаноамеричке културе. Ова манифестација није била само прилика да се упознамо с значајем хиспаноамеричког доприноса друштву, већ и да се кроз активно учешће истраже постигнућа истакнутих личности које су обликовале ову културу.

Оливера Илић, професорка енглеског језика која је водила радионицу, омогућила је ученицима да се активно укључе и постављају питања о теми која је од великог значаја за разумевање глобалне заједнице.

Учесници су припремили интервјуе о значајним хиспаноамериканцима, чиме су истражили њихове доприносе друштву. Међу представљеним личностима били су: Цесар Чавез, синдикални лидер и борац за грађанска права, чији је рад променио живот многих радника у САД-у; Елен Очоа, инжењерка и прва Латиноамериканка која је путовала у свемир, инспиришући тако генерације младих девојака да се баве науком; Соња Сотомајер, судија Врховног суда САД-а, и модни дизајнер Оскар де ла Рента, чија је естетика оставила неизбрисив траг у свету моде. Представљање уметника као што је Жан -Мишел Баскијат и певачице и глумице Џенифер Лопез, додатно је обогатило разумевање разноврсности хиспаноамеричке уметности и културе.

Након презентација, учесници су имали прилику да прелистају књиге које су припремиле библиотекарке Драгана Глишић Живановић и Миланка Стокић. Ови ресурси су омогућили дубље разумевање тема о којима се расправљало, као и ширење знања о хиспаноамеричкој култури кроз литературу. Књиге су пружиле богатство информација, од биографија значајних личности до анализе културних феномена, као и слику живота ових људи описаних у романима, пружајући ученицима увид у различите аспекте хиспаноамеричког наслеђа.

Ова радионица је послужила као значајан подстицај за разумевање  хиспаноамеричке културе. Кроз активно учешће, истраживање и дискусију, учесници су не само стекли нова знања, већ су и развили свест о важности мултикултуралности у савременом друштву. Месец хиспано наслеђа подсећа нас на богатство које различите културе доносе, а ова радионица  је била корак ка даљем истраживању и разумевању овог драгоценог наслеђа.