ВИКТОР ЛАЗИЋ, ГОСТ БИБЛИОТЕКЕ У КОСТОЛЦУ

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у уторак, 15. октобра 2024. године, одржано је књижевно вече на коме је Виктор Лазић, адвокат, књижевник, путописац, аутор Лагуне и РТС-а, направивши паузу на свом пропутовању по свету, представио своју нову књигу  „Кенија: дамари дивљине“.
Виктор Лазић је провео петнаест година на путовањима обилазећи стотину земаља, на шест континента – од џунгли Индонезије, дивљина Амазоније, вулканских кратера Африке до метропола Америке. Аутор је седам књига међу којима се издвајају „Тумарање земљом осмеха“ о Тајланду, „Велика авантура“ објављена у 20.000 примерака и „На вратима истока“ о путовањима светом ладом нивом, као и „У срцу Суматре“ која је у изборној лектири београдских средњих школа. Објавио је више од хиљаду ауторских текстова у различитим медијима и написао путописе о шездесет земаља. Оснивач је и почасни председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, директор Библиотеке „Лазић“, Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности који раде у оквиру овог удружења. Девета је генерација посвећеника културе у својој породици у којој се већ 250 година чува и негује писана реч. Лазић на путовањима сакупља књиге и предмете за музеје Адлигата. Захваљујући његовом ангажовању спашено је више од милион књига и формирано је више од стотину легата значајних личности у Удружењу Адлигат. За донације књига другим институцијама и формирање библиотека у ковид болницама уручена му је награда Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  „Доброчинитељ“. Због активног рада на очувању српске културе, као и бројних пословних, културних и друштвених активности, Виктор је добитник неколико награда и признања, међу којима су „Ђурин шешир”, „Темишварска повеља”, „Родољуб Нићифоровић” и Златна медаља Александра Дубчека. Лазић је такође полиглота, научни и стручни преводилац за енглески језик са лиценцом туристичког водича, библиофил, филателиста и нумизматичар. Члан је Удружења књижевника Србије, Удружења туристичких водича Србије и Удружења новинара Србије. Дела су му превођена на енглески, немачки, руски, индонежански, пољски и македонски језик.
Модератор вечери била је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, која је са Виктором Лазићем разговарала о његовим путовањима, удружењу „Адлигат“, Музеју књига и путовања, о његовим досадашњим књигама, о најновијој књизи „Кенија“, као и о књигама које су написане и које ће ускоро угледати светло дана у издању „Лагуне“. Лазић је препричавао догодовштине и занимљивости са својих путовања и одговарао на многобројна питања посетилаца, међу којима су били и ученици Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у пратњи својих наставница. Сви су се сложили да је књижевно вече било веома занимљиво и успешно.