БРЗА ХРАНА У БИБЛИОТЕЦИ?

Учесници стипендијског програма Америчке амбасаде имали су едукативну радионицу у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 21. септембра, на тему модерног друштва кроз књигу ,,Fast Food Nation “ и њен филмску адаптацију. Радионицу је водила професорка енглеског језика Оливера Илић, која је истакла значај критичког промишљања о утицају брзе хране на културу и друштво.

Учесници су прво прочитали делове књиге аутора Ерика Шлосера, која се бави утицајем индустрије брзе хране на здравље, економију и животне услове радника. Након тога, одгледали су филм ,,Fast Food Nation“ из 2006. године, у режији Ричарда Линклejтера.

Филм, који је комбинација политичке сатире и црне комедије, истражује етичке и моралне аспекте брзе хране кроз приче неколико ликова, укључујући запослене у фаст- фуд ланцима, раднике у месној индустрији и потрошаче. Кроз своје ликове, филм поставља питања о пореклу хране, еколошким поседицама и радним условима, док истовремено пружа увиде у начин на који брза храна обликује свакодневицу модерног друштва.

Учесници су имали прилику да размене мишљења о темама из књиге и филма, анализирајући њихову релевантност у савременом свету. Радионица је завршена конструктивном дискусијом, која је подстакла дубље разумевање ове проблематике.

Овај догађај је део континуираних напора Америчке амбасаде да инспирише и едукује полазнике стипендијског програма, пружајући им платформу за критичко размишљање о важним друштвеним темама кроз учење језика.