РАДИОНИЦА ,,ДРУГАР СА СВИМА“

Другог дана Дечје недељење, у уторак 8. октобра, нашу Библиотеку су посетили ученици првог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“. Радионица под називом „Другар са свима“ реализована је кроз разноврсне задатке и активности едукативног и креативног типа са циљем увођења ученика првог разреда у појам толеранције и дискриминације.
Креативни радионичарски део је изнедрио занимљиве радове на бојанкама са ликовима који показују осећања и мењају их у складу са датом ситуацијом. Пуштањем филма о осећањима, потом и дочаравањем осећања кроз реакцију и бојанку, дошли смо до расветљења значења речи толеранција и дискриминација, односно шта значи одбацити и прихватити некога због различитости. Кроз целу радионицу нам је помагао Срећко, тродимензионална маскота која различитим изразима лица исказује осећања. Ученици су подржали Срећка, радовали се са њим, разумели га, саосећали, уважавајући његову посебност. Тиме смо истакли да је свако јединствен и самим тим важан и незаменљив, баш као Срећко и јунак из приказаног анимираног филма.
Ученици су своју креативност и способност импровизације исказали  и глумом, кроз драматизацију добијених ситуација. Са великим задовољством и еланом су дочарали најпре негативну ситуацију, а потом и позитивну, ону која би била исправна. Тиме смо истакли који је облик понашања изазвао погрешна осећања, а који она права позитивна.
Радионицу су осмислиле и реализовале библиотекарке Александра Миленковић и Ана Хранисављевић.