ПРИЧАОНИЦЕ ТОКОМ ЛЕТА У БИБЛИОТЕЦИ У КОСТОЛЦУ

Током лета, у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, сваког четвртка, у термину од 11 до 12 часова спроводила се радионица „Летња причаоница“, прилагођена деци свих узраста. Прва летња причаоница одржана је у четвртак, 27. јуна, а последња у четвртак, 29. августа 2024. године – укупно десет радионица. Водио се разговор о популарним, али такође и о заборављеним, драгоценим књигама, стриповима и часописима за децу, читале су се занимљиве и едукативне приче. Разговарало се о занимљивим научним чињеницама и проналасцима који су унапредили развој науке, затим о планетама и Сунчевом систему, заштити животне средине, животињама, свету око нас и лепом понашању. Поједине причаонице биле су посвећене бајкама и баснама, а посебну пажњу привукла је прича у песми „Медвед Рајко и пчела Дарко“, аутора Андрије Милошевића, која је изазвала одушевљење код деце. Кроз ове приче, деца су научила важне поуке о пријатељству, храбрости и сналажљивости у различитим животним ситуацијама. Током причаонице о лепом понашању, читане су књиге о бонтону: Школа лепих манира госпођице Миле (Џејмс Меклејн и Роузи Рив), Школа доброте госпођице Миле (Зана Дејвидсон и Роузи Рив), Бонтон за децу (Биљана Црвенковска). Читајући и разговарајући о бонтону, деца су била подстакнута да размишљају о примерима доброг и лошег понашања – како у кући, тако и у школи, као и на осталим јавним местима. Кроз интерактивне дискусије, показали су велику креативност, наводећи сопствене примере и учећи како да примене ове принципе у свакодневном животу.

Једна причаоница била је посвећена истраживању Сунчевог система. Деца су била изузето заинтересована за учење о планетама и њиховим особинама. На крају радионице, заједничким снагама, библиотекарке и деца направили су макету Сунчевог система, што је био прави тимски пројекат, који је додатно појачао њихову заинтересованост за ову тему.

Током причаонице о кућним љубимцима, читане су књиге о псима и мачкама, разговарало се како се треба понашати према животињама- са емпатијом, разумевањем, али и опрезом, да би након тога деца причала о својим кућним љубимцима. Радионица се завршила тако што су деца цртала своје љубимце.

Издавачка кућа „Лагуна“ из Београда, са којом библиотека има дугогодишњу одличну сарадњу, подржала је летњу причаоницу и послала на поклон књиге од Зорана Пеневског „Сара и сподобе из дечје собе“ и Бојана Љубеновића „Потрага за златном стрелом“, које су се биле тема током две причаонице.

Радионица „Летње причаоница“ спроводи се већ друго лето заредом и привукла је велику пажњу млађих корисника библиотеке, као и њихових родитеља, због своје едукативности и креативности.
Радионицу су водиле Рената Минић, Невена Вуксановић и Марија Миловановић.