ОПИСМЕНИ СЕ – ОСВЕСТИ СЕ!

Одељење за младе Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић’’ Пожаревац успешно обележило Међународни дан писмености

Ученици и студенти из Пожаревца имали су прилику да учествују у занимљивој радионици поводом Међународног дана писмености, који се обележава 8. септембра сваке године, од 1966. Одељење за младе Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић’’ организовало је радионицу ,,Описмени се – освести се!’’ у понедељак, 9. септембра, у омиљеном кутку за младе.

Писменост је кључна за лични развој и друштвени напредак. Она омогућава појединцима да се изразе, разумају информације и доносе одлуке. Уједно, висока писменост доприноси јачању заједнице, економском развоју и друштвеној повезаности. Свестраност и способност да се правилно користе језички ресурси помажу у изградњи бољег друштва у којем свако има прилику да допринесе и активно се укључи у заједницу.

Радионицу је водила библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић, која је са учесницима, ђацима осмог разреда ОШ ,,Доситеј Обрадовић’’, ОШ ,,Свети Сава’’, прве године Економске школе и студентима друге године Филолошког факултета у Београду, истраживала тајне језика, правописа и граматике.

Током интерактивне приче, учесницима су представљене књиге Милана Шипке: ,,Култура говора’’, ,,Зашто се каже?’’, ,,Занимљива граматика’’, ,,Приче о речима’’, књига Ивана Клајна ,,Испеци па реци’’ у издању ,,Прометеја’’ и  књига Виолете Бабић ,,365 језичких цртица’’ у издању Креативног центра. Кроз занимљиве и духовите примере, ученици су сазнали зашто збирка географских карата носи име Атлас, како се зове иста та збирка која садржи само океане, мора и све воде света, шта се добије када се употреби дупла негација у реченици, шта значи “бити на седмом небу“, какве везе има Пигмалион са граматиком, и још много тога.

Након што су усвојили основне појмове, учесници су тестирали знање из области правописа и граматике. Резултати су показали да ситуација и није тако лоша, а анализа тачних и нетачних одговора пружила је прилику за додатно учење. Млађи учесници су неке појмове тек усвојили, а студенти су били ту да провере њихово стечено знање. Уз подршку библиотекарке Драгане Глишић Живановић, млади су прелиставали књиге из лингвистике.

Одељење за младе Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић’’ наставља са организовањем оваквих едукативних и забавних активности, које не само да обогаћују знање младих већ их и инспиришу на даљи рад и истраживање.