FLASH FICTION

Радионица ,,Flash Fiction“, одржана 19. октобра 2024. године, у Свечаној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревaц, у оквиру стипендијског програма „English Access Microscholarship Program“, пружила је младим учесницима прилику да унапреде своје вештине писања на српском и енглеском језику. Под вођством професорке енглеског језика, Оливере Илић, ученици су имали прилику да истраже свет писања, као и да се упознају с радовима једног од најпознатијих америчких писаца – Ернестом Хемингвејем. Ова радионица није била само едукативна, већ је и подстакла креативност ученика, омогућавајући им да изразе своје мисли и идеје кроз кратке приче.

Након уводног дела, учесници су се фокусирали на практичне аспекте писања. Професорка  је делила савете како да побољшају своје писање, истичући важност јасног изражавања и ефикасног коришћења језика. Ученици су кроз различите вежбе имали прилику да примене научено и развију свој стил.

Један од централних тренутака радионице била је анализа Хемингвејеве биографије и његових дела. Упознајући се са његовим стилом, ученици су научили како су једноставност и сажетост кључни елементи у писању. Концепт „веома кратке приче“ (flash fiction) је додатно инспирисао учеснике, а као пример  послужила им је и кратка прича: „Продајем: ципеле за бебе, никад ношене.“ Ова прича, иако веома кратка (састоји се само од 6 речи), поставља многа питања и омогућава читаоцима да замишљају причу која се крије иза тих речи.

У оквиру радионице, ученици су добили задатак да самостално напишу своју причу од само шест речи. Овај изазов је подстакао њихову креативност и омогућио им да се играју језиком и формом. Након писања, уследила је израда књиге са илустрацијама, што је додатно обогатило њихов стваралачки процес. Ученици су  представили своје радове, показујући не само своју писменост, већ и уметничку способност.

Ова радионица је показала колико је важно рано развијати вештине писања. Кроз рад на конкретним задацима, ученици су могли да примене научено и ослободе своју машту. Упознајући се с делом Ернеста Хемингвеја и концептом „веома кратке приче“, учесници су научили да и најкраће приче могу бити снажне и утицајне. Радионица није само обогатила њихову вештину писања, већ је и инспирисала младе ауторе да наставе са истраживањем света књижевности. Овакви програми су од суштинског значаја за образовање и лични развој младих, јер им омогућавају да се изразе и развијају кроз уметност писања.