ПРОЗА И ГАСТРОНОМИЈА

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 12. новембра, окупила је љубитеље књижевности и гастрономије на промоцији књига Вељка Мијушковића – романа „Пре него ђаво дође по своје“, „Семе ти се затрло“ и кувара „Мијус.ко укуси“. Аутор се предствио као свестрани стваралац чије дело обухвата комплексне друштвене теме и уметничку страст за кулинарством. О књигама су, поред аутора, говориле Милена Мићић Главоњић, археограф и Вера Зарић Митровићдиректорка Библиотеке.

У издању Издавачке куће Чигоја, роман „Семе ти се затрло истражује мрачне слојеве људске похлепе, фанатизма и корупције. На ивици пропасти, земља делује као огледало моралне декаденције и друштвеног расула. Срж приче чини убиство политичке фигуре, догађај који разоткрива дубоко укорењене интересе и сукобе са обе стране закона. Ликови су сложени и дубоко рањиви – од застрашујуће Терезе Теофиловић, вођене патолошком опсесијом очувања лозе, до Софије Ловчевић, чији рад у невладином сектору не може да побегне од сенки прошлости.

Роман делује попут слагалице, где се судбине сликарке, мистериозног свештеника и корумпираних политичара преплићу у мрачном окружењу интрига и насиља. Кроз наратив, Мијушковић истражује крхкост људских вредности, док десет Божјих заповести падају под притиском похлепе и неправде. Порука романа није само осуда већ и упозорење о томе колико је лако друштво одвући у понор када етика постане потрошна роба.

У издању Службеног гласника, роман „Пре него ђаво дође по своје води нас у немирне деведесете у Београду, време када се корупција, националистичке тензије и политичке манипулације мешају у експлозивну мешавину. Прича осликава атмосферу врелог асфалта, где ликови балансирају између својих страсти и моралних дилема. Мијушковић успева да кроз комплексне ликове, попут адвоката који тоне у алкохолизам и психолога са смртоносним амбицијама, осветли распад система и утопије.

Поставља се кључно питање: може ли мали човек преживети и сачувати душу у времену када похлепа и страст гуше сваку трунку хуманости? Кроз судбине својих јунака, аутор вешто комбинује личне драме и друштвене потресе, стварајући дело које није само сведочанство једне епохе, већ и универзална прича о моралним искушењима.

Мијушковићев кувар „Мијус.ко укуси није само збирка рецепата, већ прослава традиције и укуса кроз четири годишња доба. Кроз богате описе јела, предлоге за сервирање и занимљиве приче о пореклу рецепата, аутор нас води на путовање кроз мирисе и укусе који обележавају нашу културу.

Књига подсећа на важност очувања аутентичних рецепата и начина припреме. Четири годишња доба представљена су као симбол циклуса живота, где свако има своју енергију, изазове и радости. Ова књига спаја љубав према гастрономији с уметношћу приповедања.

Промоција у Пожаревцу била је прилика за размишљање о темама које обликују наше друштво – од моралних дилема, преко друштвених неправди, до уживања у свакодневним ритуалима попут хране. Вељко Мијушковић, као економиста и писац, показује дубоко разумевање сложености људске природе, док његова дела инспиришу публику да преиспита сопствене вредности и приоритете.